skip to Main Content
Green Florist Onder De Loep

Green florist onder de loep

Leuk! Ons Green florist keurmerk is onder de loep genomen door Trouw. Conclusie? Een goed initiatief, maar het zou weinig toevoegen aan bestaande keurmerken. In de toelichting die we hebben mogen geven, benadrukken we nog eens dat dit het eerste keurmerk is voor samengestelde boeketten (dat was er nog niet) en dat het niet alleen gaat om het product maar ook over de bedrijfsvoering van de bloemist. Trots op deze duurzame stap!

Het artikel:

Green florist-keurmerk voor groene bloemen voegt weinig toe

GROEN DOEN – Bloemen hebben een groen imago maar vaak een grijze voetafdruk. Het Green florist-keurmerk moet daar verandering in brengen. Is dat alleen wel zo nieuw?

Edwin van Arkel, oprichter van Topbloemen.nl, merkte dat steeds meer klanten, voornamelijk overheidsinstanties, om duurzaamheidsgaranties vroegen bij het bestellen van een boeket. Hij besloot een eigen keurmerk op te richten dat vorige week het licht zag.

Het Green florist-keurmerk wordt toegekend aan bloemisten die bij Topbloemen.nl zijn aangesloten. Als je bloemen bestelt via de site gaat de bestelling naar een van de 350 bloemisten in het dichtstbijzijnde postcodegebied. Die bloemist bindt het boeket in en stuurt het op. Hoewel je op de site wel al boeketten met het Green florist-label kunt bestellen, zijn nog lang niet alle bloemisten van Topbloemen.nl gecertificeerd.

Verplichte eisen van het keurmerk zijn onder andere het gebruik van groene energie en het opstellen van een milieuplan waarin energiebesparende maatregelen zijn opgenomen. Bloemisten mogen geen bloemen verkopen die met verf of wax zijn behandeld, noch chloorhoudende schoonmaakmiddelen gebruiken. Daar bovenop geldt een puntensysteem met onderdelen als een elektrische auto of volledige led-verlichting in de zaak. Als een bloemist aan minimaal acht punten op die aanvullende lijst voldoet, ontvangt hij het Green florist-keurmerk.

De belangrijkste eis is echter dat de bloembinder duurzaam gekweekte bloemen en bladeren in zijn boeketten stopt. Minstens 30 procent van het aanbod in de winkel moet MPS-A of A+ zijn. Het MPS-keurmerk is een internationaal erkende standaard voor duurzame teelt, waarbij MPS-A+ op dit moment het hoogst haalbare is. In de boeketten met het Green florist-label moet maar liefst 80 procent van de stelen uit duurzame teelt afkomstig zijn.

Van Arkel noemt zijn keurmerk de opvolger van het ‘eerlijke’ bloemen- en plantenkeurmerk Fair Flowers Fair Plants (FFP). FFP werd in 2006 opgericht door vertegenwoordigers van handelaren, mensenrechten- en milieuorganisaties, kwekers en vakbonden. Afgelopen jaar ging het ter ziele door te weinig animo. Bloemisten die met het keurmerk werkten, hadden niet genoeg verschillende bloemen en bladeren om een breed assortiment boeketten aan te bieden.

FFP was een keurmerk voor consumenten, net als het Green florist-keurmerk. De MPS-keurmerken voor de kweek van bloemen en planten zijn daarentegen bedoeld voor bedrijven, hoewel kwekers met een MPS-keurmerk wel een profiel kunnen maken op de website Volgjebloemofplant.nl. Consumenten kunnen dat profiel zien via een track-and-trace code op hun boeket.

Van Arkel vond het bezwaarlijk dat dit online volgsysteem eigenlijk alleen handig is voor mono-boeketten, omdat kwekers meestal maar één of enkele soorten kweken. Het voordeel van zijn Green florist-keurmerk is dat er ook samengestelde boeketten onder vallen, die in praktijk het meest worden verkocht.

Het Green florist-keurmerk wordt gecontroleerd door de certificeringsinstantie MPS-ECAS. “Topbloemen.nl beheert de certificeringseisen van het Green florist-keurmerk en MPS-ECAS controleert die eisen,” zegt projectmanager communicatie van MPS Eveline van Hooren.

Experts vinden het Green florist-keurmerk helemaal niet zo nieuw en wijzen op de Barometer Duurzame Bloemist van Stichting Milieukeur. Van dit keurmerk zijn drie varianten: brons, zilver en goud. Brons betekent dat een bloemist 15 procent van de bloemen en bladeren duurzaam inkoopt, zilver dat 30 procent duurzame inkoop is en bij goud is dat 50 procent.

Met de minimumeis van 30 procent duurzame inkoop lijkt het Green florist-keurmerk dus relatief streng. Daar staat tegenover dat de Barometer Duurzame Bloemist meerdere keurmerken omvat. Niet alleen het MPS-A-keurmerk telt mee, maar ook het Biologisch/EKO keurmerk, het Max Havelaar/Fair Trade keurmerk en een aantal aanverwante labels.

Op het gebied van energie en schoonmaakmiddelen gelden bij beide keurmerken vergelijkbare eisen voor de bloemist. Voor de Barometer moeten bloemisten hun afval scheiden en duurzaam verpakkingsmateriaal inkopen. Plastic folie moet van polypropyleen zijn, dat goed te recyclen is, en papier mag niet zijn gebleekt.

Jakoline van Straalen, communicatiespecialist bij LTO Glaskracht, noemt het Green florist-keurmerk een begin van een duurzaam initiatief. “Naar onze mening gaat de Barometer Duurzame Bloemist veel verder, niet alleen met de criteria voor productie van bloemen en bladeren, maar ook met de eisen die aan de bloemist worden gesteld.”

Kirsten Palland van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vindt ook dat het Green florist-keurmerk weinig toevoegt aan de Barometer Duurzame Bloemist. “De eisen van het Green florist-keurmerk zijn niet zo transparant. Ze zeggen dat ze een uitgebreide opvolging zijn van het Fair Flower Fair Plants-keurmerk, maar ik zie geen eisen voor eerlijke handel of fatsoenlijke arbeidsomstandigheden in importlanden van snijbloemen.”

Van Arkel vindt het opmerkelijk dat er uitspraken over de strengheid van zijn keurmerk worden gedaan terwijl de criteria niet openbaar zijn. “Wij hebben bewust de lat hoger gelegd dan de Barometer Duurzame Bloemist, omdat het weinig zin heeft iets te doen dat er al is. De toegevoegde waarde van het Green florist-keurmerk is dat het ook samengestelde boeketten certificeert.”

Administratie
Volgens Annika de Ridder van Stichting Milieukeur maakt de Barometer Duurzame Bloemist echter bewust geen duurzaamheidsclaim op het boeket, omdat dat ontzettend veel extra administratie van de bloemist vraagt. “Hoe controleer je welke bloemen in welk boeket terecht zijn gekomen? Bloemisten kopen bij heel veel verschillende kwekers in en hebben soms bloemen in een gecertificeerde en niet-gecertificeerde variant. Dat is moeilijk uit elkaar te houden.”

Van Arkel: “De controleurs van MPS-ECAS gaan langs bij bloemisten en kijken hun boekhouding na voor alle onderdelen van het keurmerk. Als er boeketten met het Green florist-label zijn verkocht, moet de bloemist kunnen aantonen dat daar voor 80 procent duurzaam gekweekte bloemen en bladeren inzaten.”

Toch is de reikwijdte van de huidige keurmerken nog steeds beperkt, zegt Palland. “Een groot deel van de klimaatbelasting van bloementeelt zit in het invliegen van bloemen uit Afrika. Daar stelt geen enkel keurmerk nog eisen aan.”

Klik hier voor het originele artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top